Historik över scoutstugan i Uvberget

Den första stugan vid Uvberget uppfördes 1931. Den stod där flaggstången står idag. Det var en spannmålsbod vid Stora Tuna prostgård som revs och flyttades till Uvberget. Boden skänktes av kontraktsprosten Otto Bolling, som vid den tiden också var kårchef i Stora Tuna kyrkliga scoutkår.

Marken ägdes av Torsångs församling men scouterna hade fått löfte om att sätta upp stugan där och använda marken. Marken har sedan övergått till Borlänge kommuns ägo, och Uvbergsstiftelsen arrenderar den på ett kontrakt som löper 25 år åt gången

Den första stugan byggdes av Stora Tuna Kyrkliga Scoutkår.
1945 delades denna i Borlänge Scoutkår och Stora Tuna Scoutkår. Dess två kårer ägde sedan gemensamt Uvbergsstugan. När pengar skulle sökas från Allmänna Arvsfonden fick det bara finnas en sökande. Därför bildades Uvbergsstiftelsen.

Uvbergsstiftelsen  bildades  1954.

1954-04-07 utsågs en interimsstyrelse som upprättade ett stadgeförslag.
1954-05-06 Beslutade  Borlänge Scoutkårs styrelse att överlåta kårens andel i Uvberget till  den nybildande stiftelsen . ( Protokoll från Stora Tuna Scoutkårs beslut har inte återfunnits)
1954-05-19 Stadgar antages och styrelse utses.

Uppförande av stugor och båthus

 

I början av 50-talet var stugan i behov av reparation. Reparationen skulle kosta 600,- och de pengarna fanns inte. Men något måste göras eftersom huset var svårt angripet av röta, dessutom var skorstensmuren i dåligt skick.

Stig Forslund hade i mitten av 50-talet frågat Borlänge byggnadsnämnds ordförande Algot Ström om det fanns något rivningshus, som kunde bidra med virke till reparation av scoutstugan. Nu skulle kommunen bygga ett vattenverk i Tjärna, på en plats där det stod en bondgård. Scouterna erbjöds att få riva hela bondgården gratis mot att tomten rensades på byggnader. Gården bestod av den nuvarande scoutstugan, ett äldre mindre boningshus, stall och några uthus. Den blivande scoutstugan visade sig vid en nattlig besiktning vara i mycket gott skick. De senaste ägarna sade sig ha hört att stugan flyttades från Falun omkring 1850 i samband med ett giftermål.

Rivningen började med uthusen. Det var fint virke i dem. Allt rensades från spik och travades upp fint i högar för framtid användning. Dagen efter var allt borta. Under natten hade det stulits. Misstankar riktades åt ett visst håll och Stig gjorde ett besök hos aktuell person. En dag senare var allt virke tillbaka. En del möbler fanns kvar i bostadshuset bl a en fin gubbstol. Även den stals, men den skyldige var känd och stolen kom tillbaka.

Det var alltså ingen litet arbete som Stig drog igång. Och ändå mer blev det, som ni skall få se längre fram. Några pengar fanns egentligen inte till detta projekt utan allt arbete skulle utföras på frivillig väg, materiel och transporter tiggas ihop och bidrag skulle sökas från Allmänna Arvsfonden. För att kunna söka pengar bildades Uvbergsstiftelsen med Carl-Gösta Englund, Båtsta Tvätt som ordförande.

Gamla scoutstugan i Uvberget

Den spannmålsbod som år 1931 flyttades från Stora Tuna postgård till Uvbergsviken påbyggdes med en övervåning. Byggnadsarbetet utfördes av folkskolläraren Valfrid Nygren i Ornäs med hjälp av folkskolläraren och scoutledaren Georg Holm i Alsbäck. Stugan revs år 1958 när nya stugan var klar.

Nya stugan står till höger om gamla stugan

Foto f d kårchefen i Borlänge Scoutkår Uno Candell
1997-01-25 Stig Forslund

Nya stugan september 2000

Frivillig arbetskraft

Arbetskraften bestod av ledare, äldre scouter och föräldrar. Ett 30-tal föräldrar ställde upp från början. Som vanligt gick det rätt bra att få hjälp i början, men efterhand blev det färre som hjälpte till, men tillräckligt många för att allt skulle bli klart.

Stig var den drivande kraften. Under 1 ½ år var han vid Uvberget varje onsdag kväll, lördag eftermiddag och kväll och delvis på söndagarna. Laila och deras dotter Eva var mycket ensamma denna tid. Jag tycker att det är lika fantastiskt, att Laila stod ut med att se Stig ge sig av hemifrån varenda helg under så lång tid, så att Stig lyckades ro detta projekt i hamn.

Stig vill särskilt framhålla Erik Hallor som tillsammans med sina söner lagt ner väldigt mycket tid och Carl-Gösta Englund som ringde efter folk och tiggde ihop det mesta materialet. Det verkar att ha varit lättare på den tiden både att få folk att hjälpa till att arbete och få material till skänks. Men Stora Kopparbergs Bergslags AB, dåvarande ägare till Domnarvet och mycket mera). Han såg till att folk från Bergslaget blev utkommenderade för skogsavverkning för stugan.

Ny väg byggs

På den tiden fanns det bara en väg till badplatsen i Uvbergsviken. Från den vägen gick en stig fram till gamla scoutstugan. För att genomföra stugbygget krävdes att väg byggdes. Skogen fällde Stig och Erik Nygren några kvällar i skenet från billysen. Bergslaget hade en transportcentral i Ornäs. Bl a användes lastbilarna i Tuna Hästberg. I returlass på kvällarna hade de makadam med sig till vägen fram till stugan och för utfyllnad där stugan skulle stå. Allt material planerades sedan ut för hand.

När alla husen var rivna i Tjärna skedde transporten av timret med en av Bergslagets bilar. Vägen till stugan var då ännu inte körbar, varför timret lossades vid stora vägen och släpades sista biten med häst.

Allmänna Arvsfonden beviljade ett bidrag. Det räckte bl a till att anställa 3 timmermän att resa stommen till huset på en grund som föräldrarna m.fl. byggt.

På hösten 1958 stod stugan färdig. Men det var inte bara stugan som byggdes under denna tid.

Båthus och sovstuga

För att förvara de 5 båtarna behövdes ett båthus. Einar Lindberg i Stora Tuna Scoutkår ordnade virke till detta. Detta hus byggdes samtidigt med Uvbergsstugan.

Det behövdes någonstans sova också. Därför uppfördes sovstugan. Under kriget tillverkades järnvägsräls i Domnarvet. Men man hade inte tillräckligt med arbetare för att producera i den takt som SJ behövde räls. Därför skickades SJ folk till Borlänge för att hjälpa till. På åkern efter vägen upp till Borlänge sjukhus ställdes 2 baracker som bostäder åt dessa. 1957 behövdes inte dessa baracker längre och Bergslaget skänkte en av dem. Baracken var byggd i moduler, varför den var relativt lätt att plocka ner och monteras upp på de plintar som färdigställts i Uvberget. Detta arbete utfördes gratis av byggmästare i Borlänge.

Sovstugan inreddes med 3-vånings tarrsängar. Alla som legat i dem kommer säkert ihåg att rörde sig någon i en säng, gungade det ordentligt i de andra två. Laila m fl sydde madrassvar som sedan fylldes med halm.

Den gamla stugan revs. Erik Hallor fick den på villkor att han svarade för rivning och borttransport. Han tänkte sätta upp den på ett annat ställe, men den var så dålig att den bara kunde användas till ved.

El drogs också fram till stugorna. En jordkabel lades ner efter vägen. Naturligtvis måste hela sträckan grävas för hand bland alla stenar.

Stor invigning

Den 27 oktober 1958 kl. 14.00 var det dags för stor invigning. Sista spiken hade slagits i 11.30.

Exakt kl 14.00 gled en flotta på 6 segelbåtar in i Uvbergsviken. Samtidigt marscherade en lång rad scouter med fanor i spetsen fram till stugorna. Flera hundra personer hade samlats till invigningen.

Innan alla tal började berättade Stig om stugornas tillkomst. Cirka 5.000 arbetstimmar hade lagts ner och då är inte de yngre scouternas tid medräknad. Enbart under den senaste veckan hade man arbetat 500 timmar. Stig bedömde att en anläggning värd 90.000 – 100.000 kr hade skapats. Trots det fanns bara en skuld på 5.000. 21.000 kronor hade erhållits från Arvsfonden, 3.500 från syföreningarna och 3.000 från ett lotteri, men det var i stort sett alla kontanter de hade att röra sig med. Genom stor välvillighet från företag och kommunala myndigheter har vi lyckats ro bygget i land berättade Stig vidare.

Efter Stigs redogörelse följde tal av alla gratulanter, inte mindre än 16 st. På grund av kylan ombads talarna att begränsa sig till 3 min var, men det var inte många som klarade den tiden. Alla vara så imponerade och ville naturligtvis få uttrycka det på sitt sätt. Allt detta med alla gratulanter mm finns refererat i en tidningsartikel som jag fått låna av Stig. Invigningen, som förrättades av Svenska Scoutförbundets sjöscoutsekreterare Rulle Neveling, avslutades med scoutbönen och flagghalning. Och när flaggan halades gled den första segelbåten åter ut mot Ösjön.

Uvbergsstiftelen

Den första stugan byggdes av Stora Tuna Kyrkliga Scoutkår.1945 delades denna i Borlänge Scoutkår och Stora Tuna Scoutkår. Dess två kårer ägde sedan gemensamt Uvbergsstugan. När pengar skulle sökas från Allmänna Arvsfonden fick det bara finnas en sökande. Därför bildades Uvbergsstiftelsen i samband med att den nya stugan byggdes.

 

Stadgar

Första förslaget som upprättades 1954-04-07 justerades efter synpunkter från Svenska Scoutförbundet och fastställdes 1954-05-19.

Stadgarna antagna av Förbundstyrelsen 1974-06-08 justerades pga att Borlänge Scoutkårs föräldraförening och Stora Tuna Scoutårs föräldraförening har upphört och ingår i respektive kår.
Dessa stadgar är under ändring pga att Svenska Scoutförbundet har upphört och omorganiserats till Scouterna

.

Källa: Kårbladet, Borlänge Scoutkår Februari och Mars 2002. (Intervju med Stig Forslund) samt efterforskningar gjorda av Johan Falk, Stora Tuna scoutkår.